Joulun harsomaa – Himmelblau avaa kuuden näyttelyn taidekokonaisuuden Finlaysonin alueella
Finlayson Art Arean tuottajana tunnettu Grafiikanpaja Himmelblau avaa joulun ajaksi Finlaysonin alueelle kuusi taidekohdetta. Mukana on muun muassa Arabian keraamikkojen näyttely ja Tapani Kokon kuratoima Joulun harsomaa. Kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy.
Galleria Himmelblau: Joulun harsomaa
1.12.2019–5.1.2020
Finlaysoninkuja 9, kerros 2B
Tapani Kokon kuratoima Joulun harsomaa esittelee runsaan valikoiman maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja taidegrafiikkaa tunnetuilta suomalaisilta tekijöiltä. Näyttelyn installointi, hallaharsokatokset, valot, kuusikoristeet ja selfie-veistos Petteri Punakuono herättävän henkiin todellisen joulumaan tapanikokkomaisen hersyvään tyyliin.
Tapani Kokko on kutsunut näyttelyyn lukuisan joukon taiteilijaystäviään, heitä on mukana yhteensä joulukalenterin päivien verran, 24. Näyttelyn erikoisuutena on näyttävä joulukalenteri, jonka Kokko on koonnut yhdessä Himmelblaun tiimin kanssa. Jokaisen luukun takana on yhden taiteilijan kuva ja teos. Luukkuja avataan perinteisesti yksi jokaisena joulukuun päivänä. Joulun harsomaan taiteilijoita ovat muun muassa Kari Cavén, Tapani Kokko, Virpi Kanto, Pasi Karjula, Virve Lilja, Tomas Regan ja Viggo Wallensköld.
* * *
Himmelblaun Puuvillasali: Arabian ryhmänäyttely
1.12.–29.12.
Finlaysoninkuja 9, kerros 2B
Grafiikanpaja Himmelblau on kutsunut Arabian Taideosastoyhdistyksen järjestämään näyttelyn historialliseen, Tampereen Finlaysonin tehdasmiljöössä sijaitsevaan galleriaansa joulun ajaksi. Näyttely avaa tulevan monivuotisen yhteistyön Grafiikanpaja Himmelblaun ja Arabian Taideosastoyhdistyksen välillä. Seuraava yhteisnäyttely on kesällä 2020 Helsingissä.
Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Heljä Liukko–Sundström, Heikki Orvola, Fujiwo Ishimoto, Heini Riitahuhta, Jasmin Anoschkin, Kim Simonsson, Pekka Paikkari, Kati Tuominen-Niittylä, Marianne Huotari ja Kristina Riska sekä Arabian taideosaston vierailevat taiteilijat Sakari Kannosto ja tamperelainen Merja Haapala.
Arabian Taideosastoyhdistys ry perustettiin vuonna 2003 jatkamaan Arabian taideosaston toimintaa ja vaalimaan sen perinteitä. Yhdistyksen historia pohjaa Arabian taideosastoon ja sen kansainvälisesti menestyneisiin taiteilijoihin Birger Kaipiaisesta Rut Brykiin. Taideosastoyhdistyksen perustajat halusivat tuolloin vaikuttaa taideosaston kehittämiseen ja varmistaa keraamisen kulttuuriperinteen jatkumisen.
Kansainvälinen menestys on jatkunut edelleen, ja kaikki yhdistyksen taiteilijat toimivat aktiivisesti joko nykytaiteen tai keramiikkataiteen kansainvälisellä kentällä. Gallerianäyttelyt ja taidemessut sekä erilaiset kuratoidut kansainväliset näyttelyt esittelevät yhdistyksen taiteilijoita eri puolilla maailmaa, erityisesti Yhdysvalloissa.
Yhdistyksellä on oma Art Collection -piensarjakokoelma, jossa julkistetaan 1–3 teosta vuosittain. Sarjassa on julkistettu veistokset Katja Tukiaiselta, Jasmin Anoschkinilta, Kim Simonssonilta, Fujiwo Ishimotolta sekä Kati Tuominen-Niittylältä. Tampereella on esillä ensimmäistä kertaa kokoelman seuraava, kuuden esineen piensarja, Paratiisin hauraus, joka on Pekka Paikkarin käsialaa.
Tulevaisuudessa taideosasto tulee entistä aktiivisemmin kehittämään kotimaisia ja kansainvälisiä yhteyksiään alan taiteilijoihin, museoihin ja galleristeihin. Arabian taideosastoyhdistys on yksi maailman keskeisistä keramiikkataiteen yhteisöistä. Se on legendaarinen luovan muotoilun keskus, jossa on aina astuttu rohkeasti myös kuvataiteen puolelle.
Arabian Taideosastoyhdistys ry:n toimintaa tukevat Iittala ja Arabia, ja yhdistys toimii Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen tiloissa Helsingissä osoitteessa Hämeentie 135.
* * *
Grafiikanpaja ja Galleria Himmelblaun myyntinäyttelyt
Finlaysoninkuja 9, kerrokset PB ja 2B
1.12.2019–5.1.2020
Grafiikanpajan parvella ja gallerian myyntinäyttelyn puolella on laaja valikoima taidetta suomalaisilta ammattitaiteilijoilta Himmelblaun omista kokoelmista. Esillä on niin pieniä kuin suurempiakin teoksia. Pajan näyttely keskittyy taidegrafiikkaan, gallerian myyntitilassa nähdään myös maalauksia eri tekijöiltä. Gallerian yhteydessä toimii myös pieni puoti, jossa on mukava valikoima taidekirjoja ja -postikortteja joulupukin konttiin.
* * *
Pop up -galleriaTerde: Tässä/täällä/nyt
1.12.–29.12.
Terde, sisään: Väinö Linnan aukio 13
Himmelblau avaa Vanhan tehtaan takagalleriaan, Terdeen, joulun ajaksi näyttelyn Tässä/täällä/nyt. Näyttelyn taiteilijat ovat kesän 2019 Finlayson Art Arean monitaitoisia tekijöitä, jotka ovat itsekin kuvataiteilijoita tai taideopiskelijoita tai taiteen intohimoisia harrastajia. Suuren taidetapahtuman onnistuminen vaatii rakkautta taiteeseen ja monipuolista osaamista myös taustatiimiltä, joka pääsee nyt esittelemään omaa osaamistaan taiteen saralla. Tässä/täällä/nyt esittelee maalauksia, piirroksia, videoteoksia, valokuvia ja veistoksia kuudeltatoista lahjakkaalta tekijältä.
Tässä/täällä/nyt taiteilijat: Minna Annola, Elina Knuutinen, Roni Kuulasvuo, Laura Kuusa, Konsta Koivisto, Anni Laukka, Janna Lindfors, Julia Masalin, Veera Nelimarkka, Anna Pekkala, Aleksander Sammalisto, Misa Saraste, Iidu Tikkanen, Susanna Suoniemi, Katja Villemonteix, Anna Värri.
* * *
Pop up -galleria Himmeli 24/7: Teemu Mikaèl: Unta merestä
1.12.2019–5.1.2020
Media 54:n käytävä, sisään Finlaysoninkujan päädystä
”Kaikki riippuu kaikesta, kaiken täytyy joutua jonnekin, luonto tietää parhaiten ja ilmaista ruokaa ei ole olemassakaan. Meren arvo itsessään on maantieteellisenä paikkana ylitse muiden, sen erottaessa ja yhdistäessä. Mereen liittyvät sen ajalliset kerrokset, historialliset tapahtumat sekä biologiset prosessit. Vain sen ainainen muutos, lähteminen ja liike on kiistatonta. Vetääkö veri merille vai meri verille?”
Tamperelaisen Teemu Mikaèlin (s. 1990) tummasävyisiä akryylimaalauksia yhdistää omintakeinen unenomaisuus, jonka taiteilija on omaksunut käsialakseen. Teemu Mikaèlin taiteessa toimii tärkeänä vaikuttajana hänen lähellään ja historiassa oleva ympäristö, jota hän pyrkii kuvaamaan taiteellaan eri tavoin.
* * *
Himmelblaun minicinema: Superimposed
15.11.–30.12.
Media 54:n käytävä, sisään Finlaysoninkujan päädystä
Suomen ainoassa taidegallerian elokuvateatterissa, Himmelblaun minicinemassa, esitetään DigitalBigScreenin työpajassa syksyn aikana valmistuneita videoteoksia. DigitalBigScreen on Sloveniassa järjestetty kansainvälinen taidefestivaali. Viisi Suomessa työskentelevää taiteilijaa tarjosi TAMKin Fine Art -opiskelijoille ja DigitalBigScreenin taidefestivaalin vierailijoille green screen -työpajan, jossa taideteoksia tehtiin yhdessä osallistujien kanssa. Työpajan ideana oli keskustella ja kertoa tarinoita siitä, millaisia unia tai unelmia osallistujilla on ollut, ja mitä ne heille merkitsevät. Osallistujat suunnittelivat yhdessä taiteilijoiden kanssa, millaisen teoksen he halusivat green screenin avulla luoda.
Työpajan organisoijana ja johtajana toimi Barbara Jazbec, ja taiteilijaryhmän muihin jäseniin kuuluivat Inka Jerkku, Janina Joutsen, Annika Korhonen ja Elina Knuutinen. Minicinemassa esitetään myös taiteilijakollektiivin omat videoteokset, jotka luotiin festivaalia varten. Projektia on rahoittanut Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan apurahasto. Himmelblau on tehnyt jo useamman vuoden yhteistyötä TAMKin kansainvälisen kuvataiteen linjan kanssa.
* * *
Kaikkiin Himmelblaun joulun ajan taidenäyttelyihin on vapaa pääsy. Grafiikanpaja Himmelblau on toiminut Finlaysonin alueella vuodesta 1990. Himmelblau tuottaa joka kesä Finlaysonin alueen suuren taidetapahtuman, Finlayson Art Arean. Vuonna 2020 Finlaysonin alue täyttää 200 vuotta ja Himmelblau 30 vuotta.
Joulun taidekohteet ovat avoinna:
ke–pe 12–18
la–su 12–16
Suljettu ma, ti ja juhlapyhinä.
Vapaa pääsy.
Lisätietoja:
Pertti Ketonen / Grafiikanpaja Himmelblau
0500 625 564
pertti.ketonen@himmelblau.fi