Äkkijyrkkä Miina

Esittely

Kotisivu

Miina Äkkijyrkkä (s. 1949) on loistava piirtäjä. Tuntuu kuin viiva ei pysähtyisi koskaan. Se kiertää kevyenä ja abstraktina, mutta muodostaa samalla luonteikkaan piirroksen vasikasta. Äkkijyrkkä on elänyt lehmiensä kanssa niin kauan, että hän osaa jokaisen asennon ja ilmeen ulkoa. Hänen piirtämänsä lehmät ovat tosia ja todellisia.

Äkkijyrkkä aloitti lehmien piirtämisen 3-vuotiaana. Himmelblaussa hän on tehnyt ensimmäisen kerran grafiikkaa. ”Moni ihminen, esimerkiksi Outi Heiskanen, on houkutellut minua grafiikan tekoon. He ovat kehottaneet minua piirtämään ja nyt kun piirrän kuparilaatalle niin huomaan, että kuvantekijänä virkistyy uudesta mielenkiintoisesta tekniikasta”, hän kuvailee grafiikan tekemistä.

Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi valtavista metallilehmistään, jotka on koottu vanhoista auton osista. Upeat teokset ovat valtavan suuritöisiä ja vaikeita kuljettaa ja pystyttää. Niiden rinnalla grafiikan tekoprosessien opettelu on kevyttä työtä. Taidepiirien ulkopuolella lopullinen läpimurto tapahtui, kun hän suunnitteli Marimekolle lehmäkuosin. Valtavan suosittu kuosi näyttäytyy jo monessa eri tuotteessa verhoista mukeihin.

Äkkijyrkkä omistaa myös itse suomenlehmiä, joista huolehtimiseen kuluu paljon aikaa. Kysymykseksi jää, onko tässä tilanteessa lehmien kasvatus taidetta vai taiteellisen työn tukena oleva käytännön välttämättömyys. ”Ei lehmä ole vain lehmä, se on maailma, se on tuntuma elämästä”, hän tiivistää.

CV

Ennen opiskeluaan Kuvataideakatemiassa (1969-1973) Miina Äkkijyrkkä opiskeli sekä Käytännöllis-tietopuolisessa karjatalouskoulussa Maaningassa että Ypäjän Hevostalouskoulussa.
Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 1976 ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan kuuluu lähes kaikkiin merkittäviin suomalaiskokoelmiin kuten Kiasman kokoelmaa

Introduction

Homepage

Miina Äkkijyrkkä (b. 1949) is an excellent drawer. It feels as though her line never stops. It goes around light and abstract but at the same time forms a characteristic drawing of a calf. Äkkijyrkkä has lived with her cows for so long that she knows every posture and expression by heart. The cows she draws are real.

Äkkijyrkkä started drawing cows when she was three years old. She made her first prints in Himmelblau. ”Many people, for example Outi Heiskanen, have lured me to try art graphics. They have encouraged me to draw and now when I draw on a copper plate I realise that a new technique is refreshing for an artist.”

To most people Miina Äkkijyrkkä is known for her huge metal cows which are assembled of old car parts. Learning the process of art graphics has been light work compared to these massive metal cows which are difficult to transport and put together.

Äkkijyrkkä has also designed a cow pattern for Marimekko. ”A cow isn’t just a cow – it’s the whole world, a feeling of life”, she summarizes.

Additional reading

" Nobody can make a mistake in a similar way, mistakes make works interesting. "
|