HANNES HEIKURA – RETROSPEKTIIVI 7.1.– 3.3.2024 Galleria Himmelblaussa

Valokuvaaja Hannes Heikuran (1958–2015) retrospektiivinen näyttely on esillä Galleria Himmelblaussa Tampereella 7.1.– 3.3.2024. Heikuran Helsingin Sanomissa julkaistut ikoniset ja humaanit lehtikuvat eri puolilta maailmaa sekä hänen Helsinki-trilogian henkilökohtaiset ja puhuttelevat taidevalokuvat kohtaavat ensimmäistä kertaa Suomessa. Himmelblaun retrospektiivi on suurin koskaan nähty Hannes Heikuran näyttelykokonaisuus ja se levittäytyy kolmeen näyttelysaliin.

Näyttelyn kuraattori, dosentti Hannu Vanhanen, on rakentanut tiimeineen Finlaysonin vanhan puuvillatehtaan tunnelmallisiin saleihin temaattisia tarinoita Hannes Heikuran koko laajasta tuotannosta. Heikuran mustavalko- ja värivalokuvien tavaramerkkinä oli lämpimien ja kylmien värien taidokas kontrastointi. Voimakkaan graafisista kuvista tunnisti ”heikuroinnin”, joka tarkoitti kuvien dramatisointia kuvankäsittelyllä.

Hannes Heikura kuvasi lehtityössään elämän laajaa kirjoa: niin arkisia tapahtumia, urheilua, politiikkaa, sotia ja konflikteja kuin luontoa. Lehtiuransa jälkeen, viimeisinä elinvuosinaan Heikura syventyi yksinäisyyden kuvaamiseen Helsingin metroasemilla ja busseissa sekä kaupungin betoni- ja lasiviidakoissa. Heikura on Suomen yksi arvostetuimpia ja palkituimpia valokuvaajia – hänen kuvansa ovat jälleen hämmästyttävän ajankohtaisia.

Lisätietoja ja kuvia:
Kuraattori Hannu Vanhanen, hannu.vanhanen@gmail.com, 040 507 3441
Galleristi Pertti Ketonen, pertti.ketonen@himmelblau.fi, 0500 625 564
Katja Villemonteix, katja.villemonteix@gmail.com, 050 366 3822

HANNES HEIKURA – RETROSPEKTIIVI

Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9, kerros 3B
Tampere

Avoinna: ke–pe 11–18, la–su 12–16
Suljettu: ma, ti