JARI ARFFMAN: FINSKU Maisemakuvia pääkonttorilta – Landscapes from the Headquarters 3.3.-3.5. 2019

  • pop up -galleria Himmeli 24/7
  • Media54 & Mediatunneli, Siperia. Finlaysonin alue.

Jari Arffman (s. 1965 Kajaani) on tunnettu Tampereen ja tamperelaisten kuvaajana. Tunnelmat ja tunteet ovat Arffmanille erittäin tärkeitä valokuvauksessa. Hän esittelee kotikaupunkiaan elämänmakuisesti vastakohtien kautta ja tuo esille teoksia myös Bart-konseptistaan.

Himmelblaun pop up -galleriaan ja Mediatunneliin Arffman on tuonut valokuvateoksia kuvitteellisesta Finlaysonin taidekokoelmasta, FINSKUSTA. Pop-up galleriassa Finlaysonin historiallinen tehdasalue ja tamperelainen kaupunkimaisema ilmenevät uudenlaisten yksityiskohtien ja näkökulmien kautta. Mediatunnelin ripustuksessa on puolestaan esillä kokoelman suuret valokuvateokset, joista yli puolet on Bart Talvivaara -sarjasta.

Finlaysonilla karut teollisuusrakennukset ja vanhat kujat ovat iättömiä Arffmanin maailmassa, aika on pysähtynyt ja katsoja luo merkitykset uudelleen. Melankolia ja salaperäisyys toistuvat tunnelmissa, valojen ja varjojen kohtaamisissa. Finlaysonilainen ja tamperelainen kaupunkimaisema sykkivät Arffmanin kuvissa

Arffman työstää teoksensa perinteistä hopeagelatiinitekniikkaa käyttäen, mustavalkonegatiiveista vedostamalla. Tekniikka tuo mustavalkokuviin mustan ja harmaan sävyjen rikkautta. Lopputulos on uniikki ja jopa maalauksellinen. Ilmaisun analoginen lähtökohta säilyy myös Mediatunnelin suurissa valokuvateoksissa, vaikka ne ovatkin digitaalisia pigmenttimustetulosteita.

Jari Arffman aloitti kaupunkikuvauksensa Barcelonassa 1989, ja Tampereen vuoro tuli heinäkuussa 2001. Tuolloin Arffman kuljetti kameraa mukanaan kaikkialle missä liikkui. Syntyi valokuvasarja Kaupunkimaisemia – Urban Landscapes. Vuonna 2004 Arffman alkoi työstää Finlaysonin aluetta käsittelevää teossarjaa Tunnelmia – Moods.

Arffman tunnetaan myös Bart-hankkeestaan; tamperelaissyntyinen Business Art -konsepti yhdistää talouden, taiteen ja historian Tampereen lisäksi nyt jo koko Suomessa ja on ollut esillä myös ulkomailla. Helmikuussa Arffman toi esille Bart Sako Oy -näyttelyn ARTag Galleryssa Helsingissä, kun taas Mediatunnelissa on esillä seitsemän teosta Bart Talvivaara -sarjasta, josta Oulun taidemuseon amanuenssi Elina Vieru on kirjoittanut seuraavaa:

Jari Arffmanin näyttely koostuu Sotkamon Talvivaaran kaivosalueella elokuussa 2011 otetuista miljöövalokuvista. Dokumentaarinen teossarja kertoo ympäristön totaalisesta muodonmuutoksesta ja teollisten prosessien rajuudesta. Mediassa tiuhaan esiintynyt, kiistanalainen ja moninaisia tunteita herättävä Talvivaaran kaivosalue näyttäytyy mustavalkokuvissa jylhän dramaattisena ja monitulkintaisena. Arffmanin mukaan kuvauspäivä Talvivaarassa oli hurja kokemus, eikä vähiten kaivoksen mittakaavan vuoksi. ”Kuvaaminen tapahtui melko dantemaisessa ja jollain tavalla erämaisessa maisemassa.”