Mari Hallapuro – Metsittynyt

Mari Hallapuro: Metsittynyt

Grafiikanpaja Himmelblau, 12.1.–16.2.2020

 

Olen tehnyt kuvia metsistä. Piirtäessäni niitä olen kuvitellut itseni metsään. Metsässä olen kuunnellut, kuinka viileä syksyinen tuulenpuuska on kulkenut puuston lomitse, narisuttanut jossain lähistöllä olevaa puun runkoa ja havisuttanut lehtiä puissa voimakkaasti. Kuvitelmassani olen katsonut, kuinka puut ovat notkistuneet tuulen voimasta huojumaan ja palautuneet taas pian hiljaisiksi. Metsä on tuoksunut kostealta, ja jossain alempana juurakossa, ehkä mättään pinnassa, on kuulunut rapsahduksia. Kuvitelmassani olen seurannut, kuinka varjot saapuvat hämärtyvään metsämaisemaan.

Kuviini on valikoitunut autioilta vaikuttavia, hiljaisia maisemia. Teosteni maisemat ovat osittain havaintooni perustuvia ja osittain kuviteltuja. Ne ovat hitaita tutkielmia kallioista, kivistä ja niiden välissä olevista murtumista ja rakosista. Niissä on mainintoja maaston notkelmista, pinnan muodoista ja puista, oksista ja risukoista. Teokset ovat kuviteltujen ja olemattomien maisemien näkyväksi tulemisia.

Työskentelen perinteisten taidegrafiikan tekniikoiden parissa: teen pääasiassa kuivaneulaa, mezzotintoa ja viivasyövytystä. Taidegrafiikan myötä tekemiseen tulee työskentelyn hitaus ja välillisyys. Työstän painolaattaa yhä uudestaan ja uudestaan: piirrän, raaputan, pohjustan, syövytän, rouhin ja kiillotan. Työskentelen mielelläni katoavan laatan tekniikalla ja teokseni ottavat usein muotonsa teossarjoina.

Tehdessäni näyttelyn teoksia, toi työskentelyprosessi kuviin yhä tummanpuhuvampaa viivaa, kontrastit syvenivät ja samalla metsät synkkenivät. Näin teokset alkoivat tuntua tekijälleen sopivilta. Toisaalta pohdin: ehkä pienen valokohdan esiin kiillottaminen mezzotintolaatalla korostaa sitä, mikä nousee kuvan varjoista. Valon ja varjon leikki metsässä saa jatkua.

 

Mari Hallapuro (s. 1985) asuu ja työskentelee Järvenpäässä. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta vuonna 2012. Valmistumisensa jälkeen Hallapuro on järjestänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ottanut osaa ryhmänäyttelyihin. Parhaillaan hänen teoksiaan on nähtävillä Nuori Taide Pohjanmaalla -näyttelyssä Vaasan Taidehallissa. Viimeisimmän yksityisnäyttelynsä hän järjesti Galleria Uusi Kipinässä, Lahdessa, syksyllä 2019. Hallapuron teoksia on hankittu mm. Helsingin Taidemuseon, Valtion sekä Pohjanmaan museon taidekokoelmiin. Hän on Suomen taidegraafikoiden ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen.

 

Grafiikanpaja Himmelblau

Finlaysoninkuja 9, kerros PB

Finlaysonin alue, Tampere

0500 625 564 / himmelblau@himmelblau.fi

 

 

Avoinna: ke–pe 12–18, la–su 12–16. Suljettu ma, ti ja juhlapyhinä.

www.himmelblau.fi