Markku Piri ja Lasismi 8.9.-18.11.2018 Galleria Himmelblaun Puuvillasalissa

Markku Pirin 2017-2018 kiitetyn Italian kiertueen näyttely editoituna versiona ja Lasismi-osuuskunnan Joonas Laakson, Kaappo Lähdesmäen ja Kimmo Reinikan uusia lasiteoksia.

8.9.-18.11.2018 Galleria Himmelblau, Puuvillasali. Finlaysoninkuja 9, 33210 Tampere.

2018 Suomen Kulttuurirahaston Suurpalkinnolla ja 2017 Pro Finlandia mitalilla palkitun muotoilija-taiteilija Markku Pirin näyttelykiertue Italiassa 2017–2018 kattoi Italian kulttuurin kolme ydinaluetta, ja keräsi vajaan vuoden aikana noin 70 000 katsojaa. Kiertue alkoi Firenzen Palazzo Medici Riccardista, jatkui Roomaan Villa Borghesen alaisen Museo Carlo Bilottin saleihin ja päätyi Venetsiaan, ensimmäisenä suomalaisen taiteilijan näyttelynä maailmankuulussa Muranon lasimuseossa. Kiertueen lanseeraus Firenzessä julkistui kuuden italialaisen tv-kanavan pääuutisissa, ja koko kiertueen mediapalaute sisältää noin 90 julkistunutta artikkelia ja ammattilaisblogia. Näyttelykiertue toteutui yhteistyössä Suomen Rooman suurlähetystön kanssa. Sitä tukivat Suomesta Taiteen edistämiskeskus ja Puustelli sekä Milanosta käsin Niinivirta Transport.

Näyttelyssä käyvät vuoropuheluun suppeiden sarjojen ja uniikki lasitaide, Pirin serigrafiat ja maalaukset, ja Eurokankaalle suunnitellun Suomi-teemaisen kangaskokoelman värikylläiset kuosit. Lasiteoksia Piri toteutti neljän muranolaisen mestarin ja riihimäkeläisen Lasismi osuuskunnan kolmen puhaltajan kanssa. Maestrot Pino Signoretto, Simone Cenedese, Matteo Tagliapietra ja Gianni Seguso Muranossa, nuoret mestarit Joonas Laakso, Kaappo Lähdesmäki ja Kimmo Reinikka ovat kaikki huippuja alallaan, ja Piri on ylpeä ja onnellinen intensiivisestä, monivuotisesta yhteistyöstä.

Italian näyttelykiertueen katalogi selattavana e-versiona: 

Yhteistyötä

Galleria Himmelblau tuo näyttelyn editoituna versiona Tampereelle Finlaysonin Puuvillasalin vaikuttavaan vanhaan teollisuustilaan. Piri puolestaan kutsui mukaan riihimäkeläiset Lasismin yhteistyökumppanit ja ystävät näiden omilla uusilla lasiteoksilla. Tällä halutaan korostaa lasin työstämisessä tärkeää ja parhaimmillaan innoittunutta, ”yhteen suuntaan hengittävää” puhaltaja-artesaani ja vieraileva taiteilija suhdetta, toisaalta suomalaisten nuoren polven puhaltajien kunnianhimoista ja taidokasta itsenäistä työskentelyä.

”Kun on yhteinen ymmärrys materiaalista ja uskallusta sen mahdollisuuksiin, kun kemiat kohtaavat ja kaikki laittavat omat taitonsa likoon, ja kun sattumaa osataan ohjata, työt syntyvät saumattomasti ja vahvasta hengestä”, Piri lisää.

Suomen Elävän perinnön kansallinen luettelo

Suomen Lasimuseon esityksestä Opetus- ja kulttuuriministeriö on juuri liittänyt suupuhalletun lasin valmistuksen Suomen Elävän perinnön ensimmäiseen kansalliseen luetteloon. Taustalla on Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, jonka Suomi ratifioi vuonna 2013. Galleria Himmelblaun Puuvillasalin näyttely osoittaa, että tämä hauras mutta vahva perinne voi hyvin ja uusiutuu elävien taiteilijoiden ja artesaanien töissä.

Monipuolinen oheisohjelma

Tampereen taidemuseo järjestää näyttelyn aikana Työväenmuseo Werstaassa kaksi luentoa:

  • 21.9. Markku Piri kertoo Italian kiertueen vaiheista neljän vuoden seikkailuna, taiteen ja tuotannon vaati- vana projektina, ja yhteistyöstä Muranon ja Riihimäen lasimestareitten kanssa
  • 5.10. Lasismi osuuskunnan Kaappo Lähdesmäki kertoo lasin puhaltamisen taidosta ja taiteesta Suomes- sa tänään ja riihimäkeläisen osuuskunnan työstä perinteen jatkajana.

Yksi esiteltävä Lasismin projekti on esimerkki myös tarpeellisesta kyvystä toteuttaa vaativia sarjatuotteita kun kilpailutuksen perusteella Lasismi sai tehtäväkseen tuottaa 300 kpl Aurinkopulloa Helena Tynellin syntymän 100v juhlanäyttelyn puitteissa.

Lisää tietoa tästä ja muusta oheisohjelmasta Markku Piri ja Lasismi -näyttely -PDF-näyttelyesitteessä.

himmelblau@himmelblau.fi
03 2133 050