Vesa Varrela – OUT of GLASS 2017 – 4.11.-31.12.2017

OUT of GLASS – 30+ vuotta, lasia ja taidetta – lasitaidetta ja muotoilua – studiolasista julkiseen taiteeseen.

Olen vuoden 2017 alusta palannut takaisin kokoaikaiseksi taiteilijaksi ja uusien näyttelyiden myötä olen tekemässä mm. uusia puhallettuja lasiteoksia Työskentelen oman retrospektiivisen näyttelykierron valmistamiseksi ja järjestämiseksi Suomessa ja ulkomailla vuosina 2017 – 2019.

Täytin tänä vuonna 60-vuotta ja juhlistaakseni tätä juhlavuotta sekä taiteellista toimintaani, jonka aloitin Taideteollisen korkeakoulun kevätnäyttelyissä 1984, ensimmäisessä ulkomaisessa näyttelyssä olin vuonna 1985, näyttely oli NORDISK GLASS, Reykjavikissa, Islannissa ja siitä tähän päivään 150 koti- ja ulkomaisessa ryhmä- ja yhteisnäyttelyssä, useat näistä näyttelyistä kansainvälisesti jurytettyjä.

Retrospektiivi ~ “katso taakse” eli nyt kuusikymppisenä on aika katsoa myös taakse näyttelyllä, joka kattavasti kertoo läpileikkauksena lasitaiteilija urani (mutta, kuten Current Resume ja muut tekstit valaisevat, on minulla taka myös monta muuta uraa), näyttelyssä on teoksia useista niin julkisista kuin yksityisistä kokoelmista, teoksia, joissa näkyy taiteilijana työni muuttuminen ja kehitys, hyvään tai huonoon.

Näyttelyn alkupään teokset ovat itse valamiani ja puhaltamiani harjoitelmia sekä lasiteoksia 1980-luvulta; Taideteollisen korkeakoulun lasihytissä 1982 alkaen, The Glasshousessa, Lontoossa kesällä 1984, Jussi`s Keramikin lasihytissä, Maarianhaminassa, Ahvenanmaalla 1985 sekä Nuutajärven lasitehtaalla lopputyötäni tehdessä vuosina 1986-87, mukana myös muutamia teollisia tilaustöitä 1980-luvulta.

Julkisten tilojen tilausteoksia olen tehnyt yhteensä 13 ja ohessa useita yksityistilojen taideteoksia. Teoksiani on lukuisissa kokoelmissa sekä useissa museoissa niin Suomessa kuin ulkomailla. (ks. Current Resume)

Taakse katsomisen jälkeen jatkan työskentelyäni koti- ja ulkomaisissa lasihyteissä yhdessä mestareiden kanssa tehden suuria uniikkeja lasiesineitä –  monivaiheisia ja vaikeita puhallettuja incalmo-, filigraani- ja lasirengas-tekniikoin tehtyjä suuria, monimuotoisia ja värikkäitä lasihyteissä puhallettuja lasiveistoksia.

Näyttelyn viimeisimmät teokset ovat syntyneet lokakuun puolivälissä 2017, lasinpuhaltaja Joonas Laakson kanssa Lasismin hytissä Riihimäellä.

– Vesa Varrela

Lisätietoa (PDF)

Kuvia