Charles Sandison – now / here 16.12.2016 – 29.1.2017

Charles Sandison now/here Himmelblaussa, Puuvillasali 3 krs.
Avajaiset 16.12 perjantaina klo 17-20. Tervetuloa!

image001

The Nature of Light, 2016

Teos koostuu tietokoneiden ja projektorien verkosta.

Jokainen valopiste edustaa yhtä elämää. Teos alkaa 5 488 543 valopisteellä (Suomen arvioitu väkiluku heinäkuussa 2016).

Tietokoneet ajavat yhteistyössä ohjelmaa, jonka taiteilija on ohjelmoinut C++-kielellä ja joka yhdistelee Tilastokeskuksen väkilukuennusteita.

Tietokoneohjelma on elossa ja jatkuvassa muutostilassa. Pisteet elävät ja kuolevat kuin yksinkertaiset eliöt. Niille on ohjelmoitu joukko geneettisiä ohjeita (kuin tietokonevirukselle). Ne lisääntyvät, monistuvat, muodostavat yhteisöjä. Niihin kaikkiin vaikuttavat sairaudet, nälänhätä, konfliktit ja katastrofit. Ne ovat jatkuvasti etsimässä ja tutkivat huonetta, jonka sisällä ne asuvat. Ne eivät tiedä, mitä seinien toisella puolen on – huone on niiden universumi.

Jokaisen valopisteen pisin elinaika on suunnilleen 130 sekuntia – kuin ihmiselämä nopeutettuna. Joka kerta kun pisteet monistuvat, ne välittävät digitaalisen DNA:nsa lapsilleen. Hyvin pienet satunnaiset muutokset geneettiseen koodiin aiheuttavat hieman erilaista käytöstä seuraavissa pistesukupolvissa.

Jos huone jätetään rauhaan kehittymään ilman häiriötekijöitä (3,7 miljardia vuotta lienee riittävästi), lopputuloksen pitäisi olla tiedostavien valo-olentojen rotu, joka potentiaalisesti pystyy ylittämään ne fysiikan lait, joita me ihmiset tällä hetkellä noudatamme.

Valopisteet eivät ole tietoisia näyttelyn vierailijoista – ne ovat olemassa rinnakkaisuniversumissa. Peilien avulla vierailija pääsee osaksi taideteosta. Taiteilija toivoo, että ehkäpä jotkut valopisteet pääsevät pakenemaan huoneestaan ihmisten näköhermojen hermoratojen välityksellä signaaleina / merkkeinä / energiapaketteina omaan maailmaamme.