EGSin yksityisnäyttely ensimmäistä kertaa Tampereella

EGS – History is Made at Night

Suomen kansainvälisesti tunnetuimman graffititaiteilijan EGSin taidetta on esillä ensimmäistä kertaa Tampereella yksityisnäyttelyssä Galleria Himmelblaussa 7.9.–6.10.

Yön pimeydessä tehdään asioita, jotka jättävät jäljen historiaan. Monet vallankumoukset, uhkarohkeat unelmat ja epätoivoiset erehdykset ovat saaneet alkunsa aamuyön tunteina. Aamun valjetessa maailma näyttäytyy uudessa valossa. Öiseen aikaan on syntynyt myös moni EGSin teos.

EGSin taidetta on esillä ensimmäistä kertaa Tampereella yksityisnäyttelyssä Galleria Himmelblaussa. “History is Made at Night” on EGSin on ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa sitten vuoden 2018 Helsingin Taidehallin menestysnäyttelyn. Himmelblaussa on esillä lasiveistoksia, maalauksia, grafiikkaa ja installaatio. Suurin osa töistä on esillä ensimmäistä kertaa. Grafiikanteokset EGS on tehnyt Grafiikanpaja Himmelblaussa yhteistyössä Himmelblaun vedostajien kanssa.

EGS (s. 1974, Helsinki) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija. Lähes 30 vuoden ajan hänen teoksiaan on voinut nähdä kaupunkitilassa ympäri maailmaa. 1980-luvun loppupuolella uransa aloittanut taiteilija on tutkinut matkoillaan graffitia taidemuotona: sen historiaa, tyylejä ja traditioita. Häntä pidetään yhtenä maailman verkostoituneimmista graffititaiteilijoista.

EGS liittää kaikkiin töihinsä kolme nimikirjaintaan muokaten niitä uusiksi muodoiksi ja järjestelmiksi, aina tunnistamattomuuteen saakka. Viime vuosina hän on pyrkinyt häivyttämään perinteisesti vahvaa rajaa katutaiteen ja galleriataiteen välillä. Teokset ovat siirtyneet tunneleiden, junien ja hylättyjen rakennusten seinistä myös gallerioihin ja museoihin eri puolilla maailmaa.

EGSin teoksia on ollut ryhmä- tai yksityisnäyttelyissä gallerioissa muun muassa Lontoossa, New Yorkissa, Barcelonassa, Amsterdamissa, Kööpenhaminassa, Baselissa, Sydneyssä, Tukholmassa, Pietarissa, Los Angelesissa ja Tiranassa. EGSin teoksia on Suomen merkittävimmissä nykytaidekokoelmissa sekä lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yksityiskokoelmissa.

Vuonna 2016 EGSin tilaustyönä toteuttama seinämaalaus Vantaan vankilaan oli historian ensimmäinen Kansallisgallerian tilaama graffitimaalaus. Vuonna 2018 Suomen Taideyhdistys kutsui EGSin pitämään yksityisnäyttelyn Taidehallissa. Koskaan aikaisemmin graffititaiteilijaa ei ollut kutsuttu pitämään yksityisnäyttelyä pohjoismaisessa taidemuseossa. Näyttely sai runsaasti mediahuomiota: avajaisissa oli Taidehallin historian ennätysyleisö ja näyttelyssä vieraili yli 15.000 kävijää.  Vuonna 2018 EGS sai Postin taidepalkinnon, ja hänen töistään julkaistiin maailman ensimmäiset graffitiaiheiset postimerkit. EGSin töitä on julkaistu myös lukuisissa katu- ja graffititaidetta käsittelevissä kirjoissa.

EGS kiertää edelleen maailmaa maalaamassa kaduille ja hylättyihin rakennuksiin. Hänestä ei ole valokuvia eikä hän paljasta kasvojaan ja henkilöllisyyttään julkisuuteen myöskään Galleria Himmelblaun näyttelyn yhteydessä.

EGS History is Made at Night
7.9.–6.10.2019
Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9, kerros 2B, Tampere