Veikko Törmänen: Neliön kanssa 3.9.–9.10.22

Veikko Törmänen: Neliön kanssa

Galleria Himmelblau, 4.9.–9.10.2022

Neliömieheksi itseään kutsuva oululainen pitkän linjan taiteilija Veikko Törmänen (s. 1945 Kuusamo)  tuo teoksiaan kymmenen vuoden ajalta Tampereelle. Galleria Himmelblaun näyttelyssä Törmäseltä on esillä maalauksia ja tilassa olevia teoksia – osa installaation omaisia. Näyttelystä muodostuu ajallisesti pienimuotoinen retrospektiivi. Suurin osa töistä on valmistunut tämän vuoden aikana.

Musta ja valkoinen toistuvat Veikko Törmäsen teoksissa, mutta kun hän käyttää väriä, hän tekee sen räväkkyydellä ja täsmällisyydellä. Vastakkaisvärit korostavat toisiaan ja rakentavat voimakkaita suhteita puhtaina hehkuvien värien välille. Törmäselle taiteen tekeminen on konkreettista ja teokset lähestyvät minimalismia. Eleetön ilmaisu on Törmäselle ominaista. Yksiulotteiset teokset ilmentävät liikettä ja vuorovaikutusta ja erilaiset elementit peilaavat toisiaan. Aiheissa toistuvat klassiset perusmuodot: neliö, suorakaide ja ympyrä.

Neliössä Veikko Törmästä kiehtoo muodon neutraalius ja staattisuus. Osuvilla väriyhdistelmillä ja muodon leikillä taiteilija saa neliöön liikettä ja optisia harhoja. Törmäsen taide haastaa katsojan havaintokykyä, teoksissa on mukana oivaltavaa huumoria ja ilkikurisuutta. Kolmiulotteisuus syntyy valon, varjon ja värin leikistä ja pinnat tuntuvat jatkuvan epätodellisiin suuntiin.

Veikko Törmäsen teoksia on muun muassa Suomen Valtion, Oulun ja Tampereen taidemuseoiden, Aineen taidemuseon, Aboa Vetus Ars Novan sekä suurten yritysten kokoelmissa. Törmäsen tunnetuimpia julkisia teoksia ovat Oulun Tuomiokirkon seinämaalaus Elämänkaari, 1997, VR:n varikkorakennuksen yli 300 metriä pitkä julkisivuteos Yötäpäivää, 2013, sekä juuri valmistunut seinämaalaus Menopaluu, 5 x 130 metriä, Oulun rautatieasemalla. Hänelle on myönnetty työstään lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Törmäsen ensimmäinen yksityisnäyttely oli Oulussa vuonna 1972. Hänen taiteessaan on nähty yhtäläisyyttä muun muassa Piet Mondrianiin, Yves Kleiniin ja Josef Albersiin. Vuodesta 2009 valtion taiteilijaeläkettä nauttinut Törmänen asuu ja työskentelee Oulun Pikisaaressa.

Veikko Törmänen
Neliön kanssa
4.9.–9.10.2022

Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9 kerros 2B, Finlaysonin alue, Tampere.

Avoinna ke-pe 11-18, la-su 12-16. Suljettu ma, ti ja juhlapyhinä.

Lisätietoja:
Pertti Ketonen, Galleria Himmelblau
0500 625 564 / pertti.ketonen(at)himmelblau.fi
www.himmelblau.fi

Teoskuvat: Ilpo Oikkonen