Himmelblaussa avautuu 11.9. neljän taidenäyttelyn kokonaisuus – Yrjölä, Saraste, EGS, Mattila

Taidesyksy alkaa näyttävästi Himmelblaussa: neljän näyttelyn kokonaisuus tarjoaa yleisölle monipuolisen katsauksen nykytaiteeseen. Galleria Himmelblaussa on esillä Petri Yrjölän tummaa valoa hehkuvia suurikokoisia maalauksia, Misa Sarasteen maalauksia, veistoksia ja installaatioita sekä Suomen tunnetuimman graffititaiteilijan, EGS:in, uusia grafiikantöitä. Grafiikanpaja Himmelblaussa on Jaakko Mattilan näyttely, jossa on esillä hänen uusinta taidegrafiikkaansa. Näyttelyt ovat avoinna 11.9.–17.10. Alla tarkempia tietoja.

Lisätietoja: Pertti Ketonen / 0500 625 564
Grafiikanpaja ja Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9, kerrokset PB ja 2B
Finlaysonin alue, Tampere
ke-pe 11-18, la-su 12-16.
Suljettu ma, ti ja juhlapyhinä.
Vapaa pääsy. Esteetön. Koiraystävällinen.


Petri Yrjölä: Valon tutkija

maalauksia

Iiläinen taidemaalari Petri Yrjölä maalaa kerros kerrokselta, harkiten ja mietiskellen. Pääsääntöisesti suurikokoisten öljymaalausten lähtökohdat ovat luonnossa – taivas aina avaruuteen asti, vesi ja sen eri olomuodot sekä metsä ja puut. Näistä elementeistä syntyvät näkymät kuitenkin symboloivat jotain suurempaa ja syvempää.

Tällä hetkellä Petri Yrjölä käsittelee maalauksissaan ihmisen ristiriitaista suhtautumista luontoon. Yrjölä pyrkii herättämään kysymyksiä ja keskustelua aiheesta omalta osaltaan. Lisäämällä maisemaan jotain vieraannuttavaa ja abstraktia, maalari sieppaa katsojan pois tutusta maailmasta johonkin uuteen. Tilat eivät ole suoraan tuttuja ja turvallisia, vaan jotain on niissä tapahtunut tai juuri tapahtumassa. Katsojan oma kokemus ja historia rakentavat kuvan lopullisen tarinan.

Petri Yrjölää on pidetty tumman valon mestarina, pimeän ja tumman kautta kulkijana, mutta jossain on aina myös valo. Uusimmissa töissä valo on saanut lisää tilaa ja on entistä vahvemmin läsnä. Vierellä hehkuu myös vahva turkoosinsininen. Vellova meri nappaa mukaansa ympäristön värit, heijastaen takaisin valon, joka luo uuden pinnan.


Misa Saraste: Leikin vallankumous

maalauksia, veistoksia, installaatioita

“‘Ahhahaa täältä me tullaan, koko poppoo, kattokaa mun korvia, ne on ihan tämmöset hassut käppyrät! Miksi muuten nallen napa on noin ylhäällä? Ette voi olla tosissanne, tää on joku leikki!’

Kaapaisen maalia siveltimeen ja tutkin, millaisia muotoja liike kankaalla tekee. Pyyhin, teen uudestaan, noin on parempi! Tuntuu vapaalta, hauskalta, en pakota, vaan leikin uudelleen.

Samalla tavalla rakentuvat leluveistokset. Lisäilemällä ja ottamalla pois, tutkimalla, mikä hauskuuttaa eniten. Tekemisen ilo on vahvasti läsnä myös lopputuloksessa.

Leikin vallankumous -näyttely koostuu maalauksista, veistoksista ja installaatioista useamman vuoden ajalta. Vaikka pääteemoiksi voi nimetä ilon ja leikin, pohdin vakavampiakin aiheita, kuten kehopositiivisuutta tai elämän monimutkaisuutta. Leikkimielisyys raivaa luovuudelle tilaa antaen katsojallekin monimuotoisemman lähestymistavan aiheeseen.

Kokeile miettiä asioita toiselta kantilta, heittäydy toiseen rooliin ja tutki mitä tapahtuu! On tullut aika nostaa leikki ansaitsemalleen jalustalle niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa, ymmärtää sen hyödyt niin päivittäisessä elämässä kuin elämän tähtihetkissä. On leikin vallankumouksen aika!”

– Misa Saraste


EGS

taidegrafiikkaa ja lasiveistos

Suomen tunnetuin, kansainvälisesti toimiva graffititaiteilija EGS on tehnyt Grafiikanpaja Himmelblaussa sarjan uusia grafiikanvedoksia. EGS on tehnyt Himmelblaun pajan kanssa yhteistyötä jo muutamia vuosia. Grafiikan ohella EGS:iltä nähdään myös värikäs, kolmiosainen lasiveistos. Näyttely on esillä Galleria Himmelblaun pienemmän salin puolella.

“‘Whispers on Concrete’ on pitkäaikainen idea, joka toteutui parempana kuin uskalsin haaveilla. Innoittajana teokseen on historiani graffitimaalaajana. Tästä taustasta kumpuaa rakkauteni rakennusmateriaaleihin, kuten betoniin ja tiileen. Maalaukseni näille pinnoille ovat rakkaudentunnustuksia, sanattomia kuiskauksia. ‘Whispers on Concrete’ mukailee Finlaysonin rakennusten tiiliä.” – EGS


Jaakko Mattila

taidegrafiikkaa

Jaakko Mattilan näyttelyn kaikki teokset ovat syntyneet vuoden aikana yhteistyössä Grafiikanpaja Himmelblaun taidevedostaja Marko Lampisuon kanssa. Teokset ovat esillä pajan ylätasanteen näyttelytilassa. Värillisissä teoksissa on tuhansia eri väriyhdistelmiä, jotka on saatu aikaan viittä värilaattaa käyttäen, kussakin olevien eri pituisten syövytysten avulla. Mustavalkoiset “Pallo”-teokset ovat kaikki uniikkeja kahden mustan laatan teoksia, joissa korostuu niiden tekoprosessi. Kaikki työt on tehty suoraan kuparilaatoille, ilman luonnoksia tai mittauksia. Mattilan lähestymistapa grafiikkaan on oikeastaan käänteinen sen perinteet huomioon ottaen. Mattila on korostanut aspekteja, joita perinteisesti pidetään teknisinä virheinä, kuten hapon valumia tai epätarkkaa kohdistusta.

“Aloitin grafiikan tekemisen Grafiikanpaja Himmelblaussa vuonna 2008. Olen työskennellyt koko taiteellisen urani käyttäen erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Teokseni eivät ole sidottuja paikkaan tai aikaan, eivätkä esitä mitään tiettyä tai kanna sisällään tiettyä sanomaa. Taiteeni pohjautuu universaaleihin periaatteisiin, kuten pyhä arkkitehtuuri, geometria ja fysiikka. Töissäni toistuvat motiivit – spiraalit, pallot ja kuutiot – kuvastavat kosmoksen osasia ja rakennetta. Ne ovat luonnon peruskappaleita, jotka muuntautuvat  töissäni  mikroskooppisesta kosmiseen skaalaan. Tämä mittasuhteellinen ambivalenssi voi antaa teoksille taantuvan vaikutelman, mutta myös potentiaalin avautua päättymättömiksi mahdollisuuksiksi tai olemassaolomme juuriksi.” – Jaakko Mattila