KOE RAW KANSSAMME – TAMK Fine Art -lopputyönäyttely Galleria Himmelblaussa 11.–26.3.2023: RAW

Raw-näyttely pyrkii löytämään voimaa identiteetin ja kokemuksien yhteenpunomien ihmisten kertomuksista ja tuntemuksista. Taiteilijat pohtivat, kuinka yksilöstä voi löytää kollektiivin ja toisinpäin, minkälaista on tulevaisuuden taide ja mikä on meidän paikkamme sen rinnalla?

Kuinka olla Raw ja mitä Raw ilmentää?

Tämä on pääkysymys, jonka esittävät kolmetoista Tampereen ammattikorkeakoulun Media & Arts -linjalta valmistuvaa fine art -taiteilijaa: Emmaline Ewe, Naksu Kihlakaski, Elina Kinnunen, Isa Kiviaho, Salla Kuoppamaa, Mia Kyllönen, Emily Laakso, Teuta Pashnjari, Teini Piibemaa, Gabriella Presnal, Elisa Serave, Juulia Vanhatalo ja Yu-Hsuan Yao.

Joukko orastavia taiteilijoita on luonut monipuolisen taidekokemuksen Tampereella Galleria Himmelblaun Kutomosaliin 11.–26.3.23. Raw elvyttää nykyaikaisia teemoja sekoittaen perinteisiä ja uusia median muotoja, jotka ympäröivät sosiaalipoliittisia ja intrapersoonallisia konsepteja. Näyttelyn taiteilijat käyttävät liikkuvaa kuvaa, valokuvausta, maalausta, muotoilua, digitaalista taidetta, installaatioita, 360-videoita, ja interaktiivisia audiovisuaaleja välineinään. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä heidän koulutuksensa kehittämien kykyjensä kulminaatio.

Raw tutkii, kuinka taidetta voi käyttää artivismina liikkeissä kuten environmentalismi, feminismi, intersektionaalisuus, nomadismi, spiritualismi, ja etiikka; kuin myös sitä, miten kyseiset liikkeet voivat punoutua osaksi yksilön henkilökohtaista taivalta. Työryhmä kutsuu yleisön kytkeytymään uudestaan olennaisiin ihmisyyden osiin 2000-luvulla ja avaamaan empaattisia sfäärejään taiteen kautta.

Pian Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuvien oppilaiden ryhmä koostuu monipuolisesta joukosta suomalaisia ja kansainvälisiä artisteja. Yksittäiset kollektiivin jäsenet ovat olleet osana muun muassa sellaisia gallerioita ja festivaaleja kuin Galleria Himmelblau, Tampere Photo Festival, Galleria Rajatila, Galleria Ronga, Tampere Film Festival, Galleria Muuntotila, Eye on TAMK, ARS108, Galleria Kyy, Gallery White Box, Vapaakaupungin galleria, Vapaan Taiteen Tila, PROJIO, Kulttuurikeskus Vuotalo, ja tulevia näyttelyitä on tiloissa Amos Rex, Galleria Ars Liberia, Yö Galleria, ja Kulttuurikeskus Caisa.

Kansainvälisten taiteilijoiden juuret ovat Albaniassa, Isossa-Britanniassa, Taiwanissa, Ukrainassa, Venäjällä, Virossa, Yhdysvalloissa, ja jotkut ovat asuneet myös muualla. He ovat suomalaisten näyttelyiden lisäksi toimineet myös kansainvälisesti. Heidän töitään on nähty gallerioissa ja näyttelyissä Australiassa, Brasiliassa, Etelä-Koreassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Kiinassa, Kreikassa, Puolassa, Ranskassa, Saksassa, Slovakiassa, Sloveniassa, ja Yhdysvalloissa. Useat taiteilijat ovat myös voittaneet palkintoja taidefestivaaleilla, muun muassa Digital Big Screen -tapahtumassa Sloveniassa.

Raw sijaitsee Galleria Himmelblaun näyttelykohteessa Kutomosaleissa, Tampereen sydämessä Finlaysonin alueella. Raw on avoinna 11.–26. 2023 ke–pe 11–18, la–su 12–16. Suljettu ma ja ti.

Vapaa pääsy, perheystävällinen, esteetön.

Näyttelyä sponsoroivat Tampereen ammattikorkeakoulu, Suomen Kulttuurirahasto, Arilyn, ja Tampereen taidemuseo.

Mediakontaktit:                   Gabriella Presnal, gabriella.presnal@tuni.fi
Instagram:                          @tamkfineartdegreeshow Instagramissa
Facebook:                          https://raw-exhibition-2023.squarespace.com/

Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9, kerros 3B / Kutomosali
Finlaysonin alue, Tampere
https://himmelblau.fi/

Kuva: Raw-esittelyjuliste, suunnittelijana Emily Laakso.