Susanna Lyly: Erakot vastoin tahtoaan – Kohtaamisia 4.12.2021–9.1.2022

Huhtikuussa 2020 Susanna Lyly alkoi kuvata yksin- tai lapsensa kanssa asuvia ihmisiä, jotka joutuivat koronan takia eristyksiin. Lyly kuvasi ihmisiä heille merkityksellisissä paikoissa tai omassa lähiympäristössään. Osa sai voimansa luonnosta, osa vaelteli tyhjässä kaupungissa, kotikaduilla tai ympäristöissä, jotka kuuluivat elämään ennen koronaa. Kaikki kaipasivat kuitenkin toista ihmistä, läheisyyttä, rakkautta ja kosketusta.

Suurelle osalle yksinäisyydessä eläminen oli rankkaa, osa selvisi helpommalla. Ystävien ja läheisten merkitys korostui. Kaikki ei kuitenkaan ollut pelkästään surullista, osa ihmisistä

nautti omasta ajasta, rauhasta ja hiljaisuudesta. Projektin aikana Susanna Lyly kohtasi myös kauniita rakkaustarinoita. Hänestä oli mielenkiintoista havainnoida, kuinka eri tavalla ihmiset kokivat korona-ajan. Näistä havainnoista ja hetkistä syntyi kuvallisia tarinoita.

Kesäkuussa 2020 Susanna Lyly jatkoi työskentelyä osittain samojen ihmisten kanssa etsien myös uusia kuvattavia. Toisessa sarjassa Lyly kuvaa kohtaamisia ja läheisyyttä, tätä kummallista uutta normaalia ja pieniä hetkiä yhdessäolosta.

“Olemme vaiheessa, jossa kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tämä heijastuu myös siihen, että näistä pienistä yhdessäolon hetkistä syntyi suuria ja tärkeitä. Se mikä ennen oli arkipäiväistä muuttuikin nyt merkitykselliseksi ja riemun täyttämäksi yhdessäoloksi. Kuvasin arkisia hetkiä puistoissa ja rannoilla, ihmiset unohtivat koronan ja etäisyydet, oli taas se kaikki joka on aina ollut, ehkä vain hieman terävämpänä, raastavampana ja todellisempana. Viimeiset kuvat on otettu huhtikuussa 2021, jolloin pelko ja rajoitukset palasivat. Alastomina kohtaamme todellisuuden ja painaudumme hetkeksi toisiamme vasten. Näyttelyni on vuoden mittainen tarina ihmisistä, siinä on haikeutta, riemua ja ripaus keveyttä.” – Susanna Lyly

Susanna Lyly on ottanut näyttelyn kuvat Pirkanmaalla, Utössä ja Kittilässä. Lyly on tamperelainen freelancer-valokuvaaja. Hän on työskennellyt laajasti valokuvauksen parissa dokumenttikuvaajana ja erilaisissa yhteisöllisissä taideprojekteissa. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus, Patricia Seppälän säätiö, Finnfoto ja Kansan Sivistysrahasto.

Galleria Himmelblaun Kutomosali 1
Finlaysoninkuja 9 kerros 3B
Avoinna ke–pe 11–18, la–su 12–16.
Suljettu ma, ti, juhlapyhinä ja 24.12.