Galleria Himmelblaussa avautuu 11.1. Anniina Puiraksen Humanimal Emotions

Anniina Puiras: Humanimal Emotions
11.1.–12.2.
Galleria Himmelblau

Anniina Puiraksen (s.1989) Humanimal Emotions -näyttelyn teema on eläimellistää ihminen. Visuaalisesti ihminen puuttuu, mutta teokset esittelevät tunnetiloja ja ominaisuuksia, joiden ajatellaan kuuluvan yleensä vain ihmisille, vaikka samankaltaisia kokemuksia löytyy tutkimusten mukaan myös monilta muilta lajeilta.

Anniina Puiras yhdistää teoksissaan hiili- ja lyijykynäpiirtämistä kiiltävään hartsiin. Hartsi saa värinsä siihen sekoitetusta akryyli- ja alkoholimusteesta. Galleria Himmelblaun näyttelyn teoksiin Puiras kokeili myös uutta tekniikka: hartsikukkia, jotka ikään kuin kasvavat ulos teoksista. Puiraksen tekniikka on työläs, etenkin piirrokset saattavat viedä kuukausia.

Anniina Puiras avaa Humanimal Emotions -näyttelyn taustoja:

“Mielestäni on rauhoittavaa ajatella ihmistä vain eläimenä, ja astua alas ‘luomakunnan kruunun’ jalustalta. Esimerkiksi kaunan kantaminen ei ole vain meidän juttumme, varikset siirtävät kaunansa eteenpäin jopa poikasilleen! Eläimilläkin on hinku humaltua milloin mistäkin: delfiinit käyttävät siihen pallokalan myrkkyä, vallabit unikonsiemeniä.

Yksi tunnetila, joka ainakin vielä näyttää olevan kovin ihmismäinen (joskin uskon, että jahka tätäkin tutkitaan enemmän, vastine löytynee eläinkunnasta), on awe. Se on ihmetyksen ja kunnioituksen tila, jossa koetaan esimerkiksi pienuuden tunnetta. Awe on oman kokemukseni mukaan tunnetilojen aateliaa, oikein mainio olotila. Se on terveellinen tunnetila, joka aiheuttaa muun muassa prososiaalista käyttäytymistä ja yhteyden tunnetta kanssaihmisiin, lisää kriittistä ajattelua ja anteliaisuutta. Awe myös rauhoittaa hermostoa.

Itse koen sitä useimmiten avaruutta tiiraillessa tai James Web -luotaimen kuvia katsellessa, joten avaruusaiheet olivat minulle luonnollisin tapa pyrkiä visualisoimaan tämä tunne.

On olemassa myös overview effect -tunnetila, joka kiehtoo minua, mutta sen kokeminen vaatisi avaruusmatkaa. Tunnetilan nimittäin kokee, jos näkee Maapallon kokonaisuudessaan avaruudesta käsin. Astronautit kuvaavat kokemusta kauniiksi ja herkäksi, ja se muuttaa heidän tapaansa ajatella elämää ja Maapalloa.”

Galleria Himmelblaun ensimmäisessä salissa on esillä Anniina Puiraksen avaruusteemaisia hartsiteoksia, jotka liittyvät ihmisen kokemaan awe-tunnetilaan ja toisessa salissa on teoksia, joissa taiteilija käsittelee eläimellisiä tunnetiloja ja ominaisuuksia laajemmin.

Finlaysoninkuja 9 kerros 2B
Finlaysonin alue, Tampere

Avoinna: ke-pe 11-18, la-su 12-16.
Suljettu: ma ja ti.

Vapaa pääsy.

Lisätietoja: Pertti Ketonen, galleristi / 0500 625 564, pertti.ketonen@himmelblau.fi