Interaktiivinen ja aistimuksellinen taidekokemus avautuu Galleria Himmelblaussa Tampereella 4.2.

“Voiko taidetta käyttää muodonmuutoksen välineenä matkalla kohti optimistisempaa tulevaisuutta?”

Tämä on taiteilija Luiza Predan ja äänitaiteilija Allan Castellanosin keskeinen kysymys. Preda ja Castellanos ovat luoneet aihepiirin ympärille monipuolisen kokemuksen Galleria Himmelblauhun. Näyttely Aerial Roots – Ilmajuuret on samalla kulttuuritapahtuma, joka tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille ja eri taustoista tuleville kokijoille. Näyttely esittelee ajankohtaisia teemoja, kuten muuttoliike, kulttuuriperintö, Suomen luonto sekä ihmisen ja ympäristön välinen suhde.

Aerial Roots – Ilmajuuret keskittyy kävijän henkilökohtaiseen kokemukseen. Näyttely on kutsu sinulle ja aisteillesi (näkö, kuulo, maku, haju, kosketus) luoda yhteys taiteeseen eri tavalla kuin aiemmin. Näyttely yhdistää äänimaailman livenä tapahtuvaan generatiiviseen visuaalisuuteen ja houkuttelee kokonaisvaltaiseen kokemukseen, jossa voit olla vuorovaikutuksessa muiden kulttuurien tarinoihin ja samalla luoda uudelleen yhteys omaan ympäristöön.

Näyttely tukee Suomen Punaisen Ristin monikulttuurista ja maahan muuttaneiden kotoutumista tukevaa vapaaehtoistyötä

“Olen kiinnostunut katsojan ja taideteoksen välisestä vuorovaikutuksesta ennalta suunnitelluissa tiloissa ja olosuhteissa saavuttaakseni joitakin ihmisen luontaisista ominaisuuksista: uteliaisuus, empatia ja leikkisyys.”

– Luiza Preda, 2021

Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuva Luiza Preda on romanialainen visuaalisten alojen taiteilija. Predan teoksia on esitelty Romanissa, Suomessa, Saksassa, Italiassa ja Sloveniassa. Predan yksityisnäyttelyssä Romaniassa, Cluj-Napocan museossa, yleisöä pyydettiin löytämään näyttelyn valokuvat itse. Jokainen kävijä sai taskulampun ja kulki 60 metriä pitkän, kuusi maanalaista huonettä käsittävän sokkeloisen museotilan läpi.

Luiza Predan taiteellinen tuotanto on keskittynyt viime aikoihin asti omaelämäkerrallisiin teoksiin. Hän on käyttänyt kameraa terapeuttisena välineenä. Taidehankkeiden innovatiivisena kehittäjänä hän on johtanut taidepajoja Meksikossa, Suomessa ja Saksassa. Tällä hetkellä Predan tärkein tavoite on aktiivisesti sitouttaa ihmisiä ja toteuttaa projekteja, jotka eivät ainoastaan luo näkyvää muutosta hänessä itsessään, vaan jokaisessa katsojassa ja kokijassa.

“Teknologian kehittyessä huimaa vauhtia, tarvitsemme nopeasti uusia äänellisen vuorovaikutuksen muotoja. Uskon, että jo saatavilla olevien teknisten välineiden avulla taidekokemukset tulevat muuttumaan merkittävästi ja hyvin pian.”

– Allan Castellanos, 2021

Allan Castellanos on äänisuunnittelija, musiikkituottaja ja nouseva mediasisältöjen tekijä Meksikosta. Castellanos aloitti soittamisen nuorella iällä, ensin kitaralla ja sittemmin syntetisaattorilla. Nykyään Castellanos työskentelee äänituotannon ja livetapahtumien parissa. Äänitaiteilijana Castellanos suunnittelee museoihin ja gallerioihin lisätyn todellisuuden (Augmented Reality – AR) installaatioita, joihin hän luo generatiivista musiikkia ja ääneen reagoivaa kuvaa. Castellanos on toiminut kymmenen vuotta IT- ja äänituotannon yrittäjänä. Tällä hetkellä hän kehittää uusia digitaalisia välineitä, jotka tunnistavat kehon instrumenttina uudenlaisessa interaktiivisessa ja musiikkia tuottavassa ilmaisussa.

Oletko valmis kokemaan jotakin erilaista? Liity mukaan aistimukselliseen taide-elämykseen!

Aerial Roots – Ilmajuuret
4.2.–20.2.2022
Galleria Himmelblau, näyttelytila Kutomosali
Finlaysoninkuja 9, kerros 3B
Finlaysonin alue, Tampere
Avoinna: ke–pe 11–18, la–su 12–16.
Suljettu: ma ja ti.
Vapaa pääsy. Esteetön.

Himmelblau tarjoaa maskit ja käsidesit. Suurissa saleissa on helppo säilyttää turvavälit. Saavuthan oireettomana.