Siina Levonoja: Pääskysestä ei päivääkään 4.2.–27.3.2022

Siina Levonoja: Pääskysestä ei päivääkään
4.2.–27.3.2022 
Galleria Himmelblaun Pop up -galleria Himmeli

Pääskysestä ei päivääkään on Galleria Himmelblaun Pop up -galleria Himmeliin rakennettu Siina Levonojan keraaminen installaatio, joka kehittyy näyttelyn kuluessa.

Suomen uhanalaisten ja silmällä pidettävien lintujen listalla on 120 lintulajia 252:sta. Birdlife Suomen punaiselle listalle on päätynyt 2000-luvun alusta viisikymmentä uutta lajia, ja tilanne on hälyttävä. Linnut häviävät ympäriltämme.

Lintukantojen muutokset kertovat siitä, miten hyvin lintujen elämän edellytykset täyttyvät. Vasta hiljattain Euroopassa on alettu havahtua hyönteiskantojen ja pölyttäjien vähenemiseen. Hyönteisistä riippuvaisten lintulajien kato indikoi sekä Suomessa että laajemmin Euroopassa hyönteiskantojen romahtamista.

Pesänsä rakennuksiin muuraava räystäspääsky on vähentynyt voimakkaasti hyönteiskadon myötä ja on nyt erittäin uhanalainen. Pääskysestä ei päivääkään -installaatio koostuu 120 mustasavisesta räystäspääskystä, jotka symboloivat kaikkia hiljalleen ympäriltämme katoavia lintulajeja.

Näyttelyn pääskyjä saa ottaa, ole hyvä.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Tampereen yhdistys ry tukee näyttelyä.

Siina Levonoja on 39-vuotias kuvataiteilija (TaM). Levonojan monialainen työskentely rakentuu performatiivisista interventioista ja installaatioista, lajienvälisestä taiteesta ja kuvanveistosta. Hänelle läheisin media on poltettu ja polttamaton savi. Levonojan työt käsittelevät usein lajirajat ylittäviä kohtaamisia ja yhteiseloa sekä ihmisen suhdetta muihin eläimiin. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston (ARTS) Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA) -ohjelmasta 2019. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion taidekokoelmassa. Levonoja on kotoisin Sastamalasta ja hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Siina Levonoja: Pääskysestä ei päivääkään
4.2.–27.3.2022
Galleria Himmelblaun Pop up -galleria Himmeli
Media 54 -liikekeskus, Finlaysonin alue, Tampere
Kulku Siperian liikekeskuksen kautta tai Finlaysoninkujan päästä
Ke–pe 11–18, la–su 12–16.
Vapaa pääsy. Esteetön.

Lisätietoja:
Galleria Himmelblau, Pertti Ketonen / 0500 625 564, pertti.ketonen@himmelblau.fi
Siina Levonoja / 050 527 5661, siina.levonoja@gmail.com
www.siinalevonoja.com
Instagram: @siinalevonoja