Jarno Vesala: Erään kotiintulon rakennelma / Galleria Himmelblau Puuvillasali 16.10.–13.11.2022

Jarno Vesalan Erään kotiintulon rakennelma -näyttely galleria Himmelblaussa esittelee kaksi uutta teosta. Teokset ovat videosta, veistoksesta ja valmisesineistä koostuvia installaatioita.

Erään kotiintulon rakennelma -teos on nimensä mukaisesti rakennelma, mutta myös pysähtynyt kohtaus, jota katsojalla on mahdollisuus tarkastella useasta kulmasta. Tässä kohtauksessa, ihmismäisistä hahmoista, valmisesineistä ja projisoinneista rakentuu eri aikatasoja, tunnetiloja ja muistijälkiä sisältävä pirstoutunut tila. Teos on yhtä aikaa staattinen, kolmiulotteinen valokuva ja katsojan ympärillä elävä kohtaus. Valokuva, jonka erilaiset kerrokset ovat avattuina näyttelytilassa.

Lepo-teos mukailee seinälle asetettua klassista veistosta. Teoksen yksinkertaisessa asetelmassa näkyy  ihmismäinen hahmo peiton alla. Onko hahmo vanki, kuoleva vanhus, haavoittunut, vasta isäksi tullut mies? Tai onko tällä merkitystä teoksen kohdalla?

Teoksissa yhdistyy useita taiteen ilmaisumuotoja kokonaisuuksiksi, joissa katsojalla on oma paikkansa tapahtumien kulussa. Pienten eleiden kautta Vesala esittää kysymyksiä ihmisenä olemisesta.

Jarno Vesala on Nokialla työskentelevä ja asuva kuvanveistäjä ja kuvataiteilija. Vesala on tunnettu installaatioistaan, jotka koostuvat usein ihmismäisistä veistoksista, äänestä ja liikkuvasta kuvasta. Teokset perustuvat usein havaintoon ja illuusioon, ja luovat mystisiä, joskus pelottaviakin tunnelmia. Vesalan työskentelyn teemat liittyvät usein yksinäisyyteen ja unohtumiseen. Vesala valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2013. Hän voitti Turku Biennaali -palkinnon yhdessä Krister Gråhnin kanssa 2015. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2004, ja hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Jarno Vesala
Erään kotiintulon rakennelma
16.10.–13.11.2022

Galleria Himmelblau
Puuvillasali
Finlaysoninkuja 9 kerros 2B
Finlaysonin alue, Tampere

Avoinna: ke–pe 11–18, la–su 12–16.
Suljettu: ma, ti ja juhlapyhinä.