Katri Mononen: Flora & Memory / Galleria Himmelblau 16.10.–13.11.2022

Katri Monosen taidenäyttely Flora & Memory on esillä Galleria Himmelbaussa 16.10.–13.11. Teokset ovat syntyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Mukana on Monosen maalauksia ja kollaasiteoksia. Näyttely kietoo yhteen kolme teemaa: kasvit, muistaminen ja abstraktiot.

Kasvit

Tyylitelty ja abstrahoitu kasviaihe toistuu usein Katri Monosen teoksissa. Kasvi on aiheena yhtä aikaa keveä ja painava. Yhteyttävät kasvit ovat välttämättömiä elämän ylläpitämiseksi maapallolla, mutta kasvit nähdään myös merkityksistä tyhjentyneenä aiheena, kukkamaalauksina. Juuri siksi Mononen kertoo olevansa kiinnostunut kasvien maalaamisesta. Kasvien moninaiset muodot tarjoavat myös toimivan alustan maalaukselliselle varioinnille. Kasviaihe muuttuu väreiksi, muodoiksi ja pinnoiksi. Maalauseleet ja värisommittelu nousevat keskiöön. “Ja kun maalaa kukkia, ei voi unohtaa mehiläisiä.“

Muistaminen

Katri Monosen Holes in my Memory -sarjan lähtökohtana ovat taiteilijalle erilaiset merkitykselliset tilat ja paikat. Teoksissa tila hajoaa tunnistettavuuden rajoille ja siitä on läsnä enää erilaisia fragmentteja. Sarjan teokset tunnustelevat muistin epäluotettavuutta, muistojen päällekkäisyyttä ja unohtamista.

Abstraktiot

Abstrakteissa maalauksissa ja kollaasitöissä Katri Mononen keskittyy värien ja muotojen sommitteluun, visuaaliseen leikittelyyn ja kiinnostavien kuvallisten jännitteiden luomiseen.

Kaikkia teoksia yhdistää kiinnostus maalauksen perusasioihin; väriin, muotoon ja materiaalisuuteen. Lopulta itse maalausprosessi on Monoselle usein tärkein inspiraation lähde ja olennainen osa maalausten sisältöä. Maalaaminen on Monoselle ajattelua, ja maalaamalla syntyy ideoita uusiin maalauksiin.

Katri Mononen on vuonna 1981 syntynyt, Nokialla asuva kuvataiteilija. Monosen työskentely keskittyy maalauksen kielen ja sen moninaisuuden tarkasteluun. Mononen on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa tm•galleriassa Helsingissä 2021 ja Galerie Pleikussa, Berliinissä 2018. Hänen teoksiaan on nähty ryhmänäyttelyissä esimerkiksi Kulturbahnor Ellerissä, Düsseldorfissa 2022, Lappeenrannan taidemuseossa 2019 ja RARE Galleryssa, New Yorkissa 2014. Monosen teoksia on muun muassa Suomen valtion ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa.

Flora & Memory
16.10.–13.11.
Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9 kerros 2B
Finlaysonin alue, Tampere
Avoinna: ke–pe 11–18, la–su 12–16.
Suljettu: ma, ti ja juhlapyhinä.