Kari Caven: Työmiehen päiväkirja 11.1.-3.3.

Kari Cavén – Työmiehen päiväkirja

suurnäyttely Himmelblaussa ja Finlaysonin alueella 11.1.–3.3.

 Kari Cavén (s. 1954 Savonlinna) on suomalainen kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Cavén sai 2014 Pro Finlandia -mitalin, ja on edustanut Suomea biennaaleissa Sao Paolossa (1987) ja Venetsiassa (1988, 1990, 1995).

Kari Cavén on suomalaisen taidekentän ensimmäisiä ja samalla johtavia kierrättäjiä. Hän aloitti taidemaalarina, mutta maalaaminen jäi jo 1980-luvulla. Se ei ollut Cavénin mielestä enää ”kivaa”. Italialaisen arte poveran (”köyhän taiteen”) innoittamana hän ryhtyi tekemään reliefejä ja veistoksia ylijäämämateriaalista, kuten puusta, metallista ja hylätyistä käyttöesineistä. Cavén on tuttu näky kierrätyskeskuksissa, romukaupoissa ja roskalavoilla. Taiteellista työskentelyään Cavén kutsuu näpertelyksi ja käsityöksi. Roheimmat teokset vaativat toteutuakseen hitsausvälineitä ja rälläkkää. Cavén kertoo osan tekemisen hauskuudesta tulevan työkaluilla leikkimisestä.

Kari Cavénilla on pilkettä silmäkulmassa. Cavén muokkaa esineiden klassisia linjoja niin hulvattomalla tavalla, että merkitykset muuttuvat ja syntyy uusia ajatusketjuja. Töissä voi nähdä vaikutteita konstruktivismista ja surrealismista, mutta lopputulos on aina taattua cavénmaista tulkintaa. Humoristisilla nimillä on usein tärkeä merkitys teoksen kokemiselle.

Kari Cavénilla oli viimeksi näyttely Tampereella vuonna 2015, jolloin hän oli yksi ensimmäisen Finlayson Art Arean taiteilijoista. Uusin näyttely on yksi laajimmista taiteilijan tuotannon esittelyistä ja samalla Himmelblaun historian suurin yksittäisen taiteilijan katsaus: näyttely jakaantuu Galleria Himmelblaun ja viereisen Puuvillasalin lisäksi Grafiikanpaja Himmelblauhun, Rullaamoon sekä Media54:n minicinemaan. Tärppeinä mainittakoon muun muassa Cavénin entisen naapurin, Outi Heiskasen, vanhojen vedoslaatikkojen uusi olemus reliefinä Heiscavén, grafiikanpajalla erilaisista verkoista painettua taidegrafiikkaa, minicineman lyhytelokuva ja Rullaamossa Cavénin rakentama purjelentokone.

Kohteet:

  • Galleria ja Grafiikanpaja Himmelblau 11.1.–3.3. (Finlaysoninkuja 9, katutaso ja 2B)
  • Rullaamo 11.1.–20.2. (Finlaysoninkuja 6)
  • Media54:n minicinema 11.1.–3.3. (Media54:n liikekeskus, Finlaysoninkujan pää)