Lauantaina 30.10. Galleria Himmelblaun Puuvillasalissa avautuu Sirkku Rosin näyttely

Sirkku Rosi: ELIN (keuhkot jne.)
Galleria Himmelblaun Puuvillasali
30.10.-28.11.

“Kuluneet puolitoista vuotta ovat muuttaneet suhdettani kehooni, tai pikemminkin kehoni ja ympäristön suhdetta. Olen tullut entistä tietoisemmaksi ruumiin huokoisuudesta – siitä, miten vuodamme maailmaan kaikissa eritteissämme vesistöjä rehevöittäen, mutta miten myös maailma vuotaa meihin. Keuhkoni imevät ja suodattavat. Ympäristö tulee minuun ja hiilidioksiini on haiseva vastalahja. Paisuva helle hikoiluttaa meitä molempia. Märkä talvi liuottaa ravinteet kenkien läpi sukkiin, järviin, jokiin.

Etäisyydet oman kehoni ja muiden kehojen välillä ovat kasvaneet. Ruumiini on hyvin tietoinen suhteestaan tilaan, sekä siihen, kuinka monta metriä sen ja viereisten kehojen välillä on. Aiemmin elin muiden iholla, nyt minuun kosketaan harvemmin. Tämä kaikki vaikuttaa siihen miltä ruumiini tuntuu. Ajattelen nykyään sisäelimiäni huomattavan usein. Huomioin, milloin uskallan vetää ilmaa keuhkojeni viimeiseen sopukkaan ja koska yritän pidättää hengitystä, hengittää vain ihan vähän, pakollisen. Olen tietoinen keuhkoistani, niiden rakkuloista, verisuonista ja tilavuuksista. Olen ajatellut sisäelimiäni niin paljon, että palleani on jäänyt jumiin.

Näyttely pohtii keuhkoja, hengittämistä, sisäelimiemme suhdetta muiden sisäelimiin, jaettua solullista tapaamme olla maailmassa – sisäelinten villiä liikettä, jota luulimme hallitsevamme, mutta joka hallitsee meitä.”

– Sirkku Rosi

Sirkku Rosi työskentelee pääasiassa akvarellien ja performanssin parissa. Rosia kiinnostaa kivien kehollinen kohtaaminen, joraaminen ja arjen absurdi poetiikka. Aalto Yliopistosta taiteen maisteriksi vuonna 2015 valmistuneen Rosin teoksia on mm. Valtion taidekokoelmassa ja Tampereen taidemuseon kokoelmassa. Työskentelyssään Rosi tutkii kehollisen ja kuvallisen taiteen yhteyttä, feminiinisyyttä sekä elettyä kehoa ja lihallisuutta jaettuna kokemuksena. Hänen töissään on lihan hillittyä karnevaalia.

Suomen Kulttuurirahasto on tukenut näyttelyn järjestämistä. Näyttelyä on valmisteltu myös FIDA residenssissä Kööpenhaminassa, The Åland Archipelago Guest Artist Residence- residensissä Kökärissä sekä Källskärin taiteilijaresidenssissä.

Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9 kerros 2B
Finlaysonin alue, Tampere
ke-pe 11-18, la-su 12-16
Vapaa pääsy. Esteetön.

Lisätietoja:
Pertti Ketonen, Galleria Himmelblau / 0500 625 564
himmelblau@himmelblau.fi