Samuli Heimonen – Mahdollinen susi, galleriassa 4.5.-2.6.

Samuli Heimonen

Mahdollinen susi – maalauksia ja piirustuksia

Galleria Himmelblaussa 4.5.–2.6.2019

Samuli Heimonen esittäytyy ensimmäistä kertaa nähtävällä isolla piirrossarjalla Galleria Himmelblaun näyttelyssä Mahdollinen susi. Kookkaista maalauksistaan tunnettu Heimonen ei ole aiemmin esitellyt piirroksiaan julkisesti. Kaikki piirrokset ovat uusia, Himmelblaun näyttelyä varten luotuja. Koirat ja sudet ovat olleet Heimoselle tärkeä aihe. Piirroksiinsa hän on ottanut uuden muodonmuutosteeman. Kuvissa on mukana monenlaisia variaatioita sekä yksi iso muutos aiempaan sisältöön: ystävällinen ja ymmärtäväinen koira siirtyy nyt kohti petoa, sutta.

Piirrossarjan teokset ovat kaikki yksittäisiä koira/susimuotokuvia, mutta samalla ne linkittyvät kiinteästi toisiinsa ja muodostavat kiehtovan jatkumon. Mukana on outoja mutaatioita suden ja koiran väliltä. Heimosen maalauksiin verrattuna graafinen piirrossarja muodostaa erilaisen temaattisen kokonaisuuden, ja siitä nousee samalla näyttelyn hallitseva osa. Piirrosten värimaailma on tietoisen maltillinen, mukana on joitakin kokeiluja. Värillisille litografiapapereille tehty mustan ja valkoisen piirrosjälki elää vaihtelevasti ja mukana on hurjuuttakin.

Toisen kokonaisuuden Himmelblaun näyttelyssä muodostavat maalaukset. Mukana on sarja, joka on ollut osittain esillä Oulussa, Galleria Harmajassa. Samuli Heimonen on täydentänyt sarjaa Himmelblaun näyttelyyn viidellä uudella teoksella, jotka ovat nähtävillä nyt ensimmäistä kertaa. Maalausten eläinten ympärillä on kuvioita ja raitoja – eräänlaisia vääntymiä. Aiheiden tausta-ajatuksena Heimosella on ollut tähtitiede, jonka mukaan painavat objektit taivuttavat avaruutta, ja valo kaartuu painavien objektien lähellä. Heimosen teoksissa sudet tai koirat muokkaavat ja taivuttavat todellisuuden kudosta. Idea on toiminut pohjana myös Heimosen viimeaikaisiin mosaiikki-tyylin teoksiin.

Samuli Heimonen (1975) on tunnetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2008 saatuaan Vuoden nuori taiteilija -tunnustuksen ja yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa. Heimonen oli Grafiikanpaja Himmelblaun tuottaman Finlayson Art Arean taiteilijana vuonna 2016.

Galleria Himmelblau

Finlaysoninkuja 9, kerros 2B

avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16. Suljettu ma ja juhlapyhät.

Lisätietoja:

Pertti Ketonen / Grafiikanpaja Himmelblau

0500 625 564 / pertti.ketonen@himmelblau.fi