Varrela – Kokko – Pietilä – kolmen näyttelyn upea kokonaisuus

Kolmen näyttelyn upea kokonaisuus esittelee Vesa Varrelan lasimuotoilua, Tapani Kokon puuveistoksia, maalauksia ja puupiirroksia sekä Tuulikki Pietilän taidegfariikkaa. Näyttelyt sijaitsevat Puuvillasalissa, Galleria Himmelblaussa ja Grafiikanpaja Himmelblaussa.

Vesa Varrela – OUT of GLASS

retrospektiivinen 60-vuotisjuhlanäyttely 4.11.–31.12.

OUT of GLASS esittelee monipuolisen lasimuotoilijan, jonka haasteita pelkäämätön taiteellinen työ ja uran kehityskaari pääsevät näyttelyssä hyvin oikeuksiinsa. Varhaisimmat teokset ovat Varrelan itse valamia ja puhaltamia harjoitelmia sekä lasitöitä 1980-luvulta. Uusimmat teokset ovat syntyneet lokakuun puolivälissä, lasinpuhaltaja Joonas Laakson kanssa Lasismin hytissä Riihimäellä.

Näyttely vie katsojan Vesa Varrelan rikkaaseen lasimaailmaan, jossa lasi materiaalina ilmenee koko kauneudessaan, haastavuudessaan ja monissa vivahteissaan. Varrelan käsissä värit ja tunnelmat vaihtuvat energisen vahvasta läpikuultavaan herkkyyteen.

Taiteen maisteri, teollinen muotoilija Vesa Varrela asuu ja työskentelee Tampereella. Hän työskentelee niin muotoilijana, lasitaiteilijana, kuvanveistäjänä, näyttelyarkkitehtina kuin kuraattorinakin. Hän on toiminut taiteen opetustehtävissä sekä työskennellyt useissa asiantuntijatehtävissä ja luottamustoimissa. Varrela toimi Pirkanmaalla visuaalisten taiteiden läänintaiteilijana 2014–2016.

PUUVILLASALI, Finlaysoninkuja 9, hissillä kerros 2B.

Tapani Kokko – Tapsan Grilli II

puuveistoksia, maalauksia, puupiirroksia 4.11.–3.12.

Galleria Himmelblau esittelee Tapani Kokolta karnevalistisen runsaan väri-iloittelun, jossa näkyy poikamainen ilo taiteen luomiseen. Näyttely on pienimuotoinen retrospektiivi: mukana on lavasteita, veistoksia, reliefejä, maalauksia ja Himmelblaun pajalla tehtyä uutta grafiikkaa. Kokko kuvailee näyttelyään yhdeksi isoksi teokseksi. Näyttely on jatkoa Helsingin ArtTag-galleriassa nähdylle Tapsan Grilli I:lle.

Positiivisuus, energia ja elämänmyönteisyys ovat Tapani Kokon taiteen tekemisen kantavia teemoja. Hyvä mieli näkyy myös Himmelblaun kokonaisuudessa, väreissä, aiheissa ja tekotavassa. Tunnusomaisia värejä ovat punainen, oranssi, keltainen ja vaaleansininen. Yhtenä innoittajana Kokolle on ollut Meksikon kansantaide luurankohahmoineen ja pääkalloineen.

Tapani Kokko on syntynyt Pudasjärvellä 1969. Hän asuu ja työskentelee Orimattilassa. Kokko on toiminut taiteen opetustehtävissä, ja hänen teoksiaan on tärkeissä suomalaisissa kokoelmissa. Taiteilija on tehnyt kuvataiteen ohella paljon myös performansseja.

GALLERIA HIMMELBLAU, Finlaysoninkuja 9, hissillä kerros 2B.

Tuulikki Pietilä

taidegrafiikan myyntinäyttely 4.11.–31.12.

Grafiikanpaja Himmelblaun näyttely esittelee Tuulikki Pietilän (1917–2009) harvinaisia grafiikanteoksia yksityiskokoelmasta. Pietilä on yksi toisen maailmansodan jälkeisen ajan keskeisiä suomalaisia graafikkoja. Himmelblaun näyttely tarjoaa katsojalle kurkistuksen kokeilunhaluisen ja teknisesti monipuolisen taiteilijan laajaan tuotantoon. Pietilä sovelsi tuotannossaan useita eri tyylilajeja realismista kubismiin ja abstraktiin taiteeseen, lähinnä konstruktivismiin ja informalismiin.

Tänä vuonna Tuulikki Pietilän muistoa juhlitaan Suomen satavuotisen itsenäisyyden ohella. Pietilä tunnetaan paitsi lahjakkaana graafikkona, myös Tove Janssonin puolisona. Himmelblaun näyttelyripustuksessa on mukana teoksia myös pariskunnan yhteisestä kesänviettopaikasta, Klovharun saarelta.

GRAFIIKANPAJA HIMMELBLAU, Finlaysoninkuja 9, katutaso.