Veera Kopsala SAALISTAJA Galleria Himmelblaussa 2.4.–14.5.

”Ajattelin, että mun näyttelyn nimi ois Saalistaja.”

”Mitä ne saalistaa?”

”Kaloja ainakin ja katseita, huomiota ehkä. ”

Oisin halunnut vastata, että ne saalistaa miehiä, mutta en kehdannut.

”Se on hyvä nimi.”

”Mustakin.”

Seison suihkussa ja mulla tulee idea uimapukuisesta naisesta kalat käsissään. Laitan suihkuhanan kuumimmalle ja käyn sillä koko vartalon läpi. Kuivaan itseni, vedän uimapuvun, villamyssyn ja uimalasit päälle. Asetan kameran kirjahyllylle ja asetun keskelle yksiötäni mielikuvituskalat käsissäni. Saan hyvän otoksen ja työhuoneella hahmottelen ääriviivani puupohjalle. Kuvaidea on sekoitus lapsuuden kuvaa, jossa komeilen itse ison kalan kanssa kameralle sekä tinderin kuvatulvaa kalamiehistä kalojensa kanssa. Alan veistää Saalistajaa, määrätietoista naista kalat käsissään.

Veera Kopsala (s. 1991 Nurmijärvi) on työskennellyt viimeiset vuodet ruumiillisuuden teeman kanssa: kuinka olla ruumiinsa kanssa villimpänä ja vapaampana, ulkoisesta katseesta irtautuneena. Häntä kiinnostaa tutkia teoksissaan intiimejä tiloja, tunteita ja tunnelmia. Hänen teostensa ytimessä on ruumiillinen olemassaolo ja sen kuvaaminen. Kopsala käsittelee aihetta usein sarjakuvamaisten naishahmojen kautta.

Veera Kopsala valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2022. Hän työskentelee aktiivisesti niin kuvanveiston kuin näyttämötaiteen parissa. Kopsalan puureliefejä on ollut viimeksi esillä Kulttuuritila 22:ssa Mikkelissä, Glo Art Hotellissa Helsingissä, Helsingin Kaupunginteatterilla sekä Kuvan Keväässä 2021, josta Kopsalalle myönnettiin Anja Snellmanin säätiön stipendi. Hänen viimeisimpiä näyttämötaiteentöitänsä ovat olleet Säädyttömiä kuvia tulvillaan olevien ruumiiden yllä -näyttämöteos, joka sai ensi-iltansa Kulttuurikeskus Caisassa sekä Pleasure Ride -nykyesitys Teatterikorkeakoululla. Seuraavat yksityisnäyttelyt Kopsalalla on Porvoon Taidehallissa sekä Huuto Galleriassa Helsingissä. Kesällä 2023 Kopsala osallistuu Rauman Taidemuseon ryhmänäyttelyyn.

Näyttelyä ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Paulon säätiö ja Versowood

Taiteilijan kiitokset: Tapani Kokko, Saimi Suikkanen, Jyrki Sinisalo, Vesa Pitkäkoski, Einari Hyvönen, Oskari Ruuska, Menni Renvall, Siiri Kortelainen, Kaisa Rajahalme, Anna Suhonen, Kristian Smeds, Maritta Kopsala.

Näyttely on avoinna 2.4.–14.5. Vapaa pääsy.

Galleria Himmelblau
Finlaysoninkuja 9, kerros 2B
Finlaysonin alue, Tampere

ke–pe 11–18
la–su 12–16
suljettu ma, ti ja juhlapyhinä

Lisätietoja:
Katja Villemonteix, projektipäällikkö / 050 366 3822,
katja.villemonteix@gmail.com
himmelblau@himmelblau.fi,
www.himmelblau.fi

Veera Kopsala
instagram: veerakopsala
internetsivut: veerakopsala.weebly.com

Ps. Veera Kopsala on tavattavissa Galleria Himmelblaussa Taidesuunnistuksen aikaan, sunnuntaina 23.4. kello 12–14. Vapaa pääsy.