Taivaallinen akatemia Heiskanen – Kaskipuro – Tapper Grafiikanpaja Himmelblau 8.1.2023 asti

Grafiikanpaja Himmelblau esittelee kolmen suomalaisen grafiikanmestarin – Outi Heiskasen, Kain Tapperin ja Pentti Kaskipuron – tuotantoa intiimissä näyttelyssä pajan ylätasanteella.
Outi Heiskanen, Pentti Kaskipuro ja Kain Tapper ovat suomalaisen taidekentän suuria nimiä ja he kaikki ovat työskennelleet Himmelblaun grafiikanpajalla, erityisesti Heiskanen. Himmelblaussa on tehty valtaosa Heiskasen teoksista. Hänen luottovedostajansa oli Janne Laine. Akateemikko pelasi usein pasianssia pajan keittiönurkan pöydän ääressä odotellessaan vedosten valmistumista. Olipa Heiskanen tuttu näky myös gallerian puolella pienellä sohvalla, jossa hän otti nokoset galleriavieraista välittämättä – ja välillä heidän reaktioitaan pilke silmässä salaa seuraten.
Monella nyt esillä olevalla teoksella on taustallaan hauska tarina ja yhteys Himmelblaun pajaan. Onpa mukana myös yksi Hannu Hyrskeen grafiikanteos Outi Heiskasesta.
Näyttelyn ovat suunnitelleet ja ripustaneet Himmelblaun pajan vedostajamestarit akateemikko Outi Heiskasen muistoksi.

Taivaallinen akatemia

Kun Kuvataideakatemiasta lopetettiin mallipiirtämisen opetus, Kain Tapper ei kuvanveiston opettajana hyväksynyt hallinnollista päätöstä. Hän perusti omaan ateljeehensa Taivaallisen akatemian, jossa jatkettiin työskentelyä kuvataiteen perusasioiden parissa. Eri-ikäiset taiteilijat kokoontuivat säännöllisesti kerran viikossa yhdessä piirtämään, luonnostelemaan ja muovailemaan. Ammattimallin palkka maksettiin keräämällä osallistujilta kolehti. Taivaallisessa akatemiassa myös keskusteltiin taiteen nykytilasta ja tekemisen ehdoista.
Lallukan kotioloissa taiteilijat käyttivät malleina myös toinen toisiaan, ja Tapperin ja Heiskasen toisistaan tekemistä piirroksista syntyi myöhemmin myös grafiikkaa Himmelblaun pajalla. Lallukan naapuriateljeessa kokoontui Outi Heiskasen Bellinin akatemia. Tapperin kuoleman jälkeen Heiskanen peri Taivaallisen akatemian ja Bellinin akatemiasta muodostui Taivaallisen akatemian Pilviryhmä.

Vapaa pääsy.

Avoinna:
ke-pe 11-18
la-su 12-16

Suljettu:
ma, ti ja 23.-27.12., 31.12.-2.1., 6.1.

Grafiikanpaja Himmelblau
Finlaysoninkuja 9 kerros PB
Finlaysonin alue, Tampere